Fuktskador

Föga förvånande så är badrummet den plats i bostaden där fuktskador oftast uppstår. Över 50 % av alla fuktskador i hemmet uppstår just där. Badrum är ju designade för att bada och/eller duscha i, men det krävs inte mycket för att en fuktskada ska kunna komma igång. Liten till en början, men den växer och växer och till slut står man där med ett ruttet golv och skyhöga kostnader för renovering. Det är inte små summor det handlar om, det finns beräkningar som säger att fuktskador i badrum kostar sammanlagt 100 miljoner kronor i veckan! Men det finns saker som man kan göra för att minimera riskerna, enkla saker som kan undvika kostnader på hundratusentals kronor.

Undvik att borra!

Det borde vara självklart, men ändå så borras det i badrum, för att montera upp hängare och liknande. Om man tätar perfekt så är det ingen fara, men det är svårare än man kanske tror. Det krävs inte mycket för att fukt ska leta sig igenom och ta sig in i väggen. Vårt råd är att man aldrig ska borra i badrummet, utan i stället använda sig av exempelvis lim. Det finns väldigt kraftiga lim på marknaden idag, lim som är tänkta att användas i badrummet. Använd något av dessa lim och borra inte i badrummet.

Gör rent ofta

Det finns flera saker du kan göra för att minimera risken för fuktskador i badrummet. En viktig sak är att göra rent golvbrunn och handfat regelbundet. Hår och annan smuts byggs ju upp över tid och gör att vattnet får svårare att rinna igenom, vilket mycket ökar risken för att fuktskador ska bildas i badrummet. Visst, det är lite äckligt att göra rent golvbrunn och handfat. Men är det så äckligt att du är beredd att betala 150 000 kronor (ungefärlig renoveringskostnad) för att inte göra det?

Tecken på begynnande problem

Begynnande fuktskador ska man åtgärda så snabbt som möjligt, och det finns flera olika tecken att hålla utkik efter. En enkel sak är imma på badrumsspegeln: ju längre den är kvar desto troligare är det att det finns en begynnande fuktskada i badrummet. Är badrumsspegeln fortfarande immig efter en halvtimme? Då är det troligt att något är fel med ventilationen, och dålig ventilation ökar risken för att fuktskador ska uppstå enormt.

Ett annat tecken är om saker och ting börjar sitta löst eller till och med lossnar; golvbrunnen, kakelplattor och så vidare. Börjar en eller flera kakelplattor sitta lite löst så är det ett starkt tecken på att det finns en fuktskada där.

Kontrollera badrumsmattan. Är den slät? Om inte, om den börjar vecka sig eller blir bubblig, så är det ett starkt tecken på en begynnande fuktskada. Detta är speciellt vanligt i området kring golvbrunnen, men kan ske i princip var som helst under golvet.

Om du upptäcker tecken på en begynnande fuktskada är det viktigt att du slutar använda badrummet. Duscha inte då duschande är det som gör mest skada. Kontakta en badrumsrenoverare så fort som möjligt så att badrummet kan kontrolleras, och den begynnande fuktskadan åtgärdas.