Välj rätt kakel

Vägg med kakelAtt hitta bra kakel till badrummet är ofta lättare sagt än gjort: utbudet är helt enkelt gigantiskt, och nya kakelfirmor och kakelimportörer etablerar sig i Sverige varje år. Och det är inte bara en djungel när det kommer till kakelbutiker: det finns också en lång rad olika kakeltyper som i sin tur har tillverkats i olika material!

Den fackmässiga definitionen av kakelplattor är torrpressade och glaserade plattor med en vattenabsorption mellan 10-20%. Grundmaterialet är lera som formats under högt tryck och hög temperatur. Utöver dessa renodlade kakelplattor finns det ju dock annat att sätta i badrummet: mosaik består till exempel av klinkerplattor och i vissa fall glas, medan många också använder klinker istället för kakel i sina badrum. Skillnaden mellan klinker och kakel är främst teknisk: då leran i klinker har packats tätare, är hållfastheten högre. Många använder därför klinker på golvet och kakel på väggarna.

Pris för kakel till badrum

Priset på badrumskakel kan variera mycket beroende på vilket märke du köper, formen på kakelplattorna och till och med mängden kakel du vill ha (var inte rädd för att pruta lite om du köper stora volymer!). Av den anledningen är det därför svårt att ge en generell prisbild för en enskild kakelplatta. Det du istället bör göra är att väga kostnaden för badrumskaklet mot kostnaden för andra material som till exempel våtrumsduk. Först därefter kan du fatta ett välgrundat beslut.

Billigt kakel till badrum

Om priset är en viktig faktor för dig så går det ibland att köpa billigt kakel till badrum genom att leta efter stora utförsäljningar och restpartier. Då kanske du inte får exakt vad du hade tänkt dig, och kanske får du också nöja dig med andrasorteringen, men många gånger så går det att göra riktiga fynd när det gäller att komma över billigt badrumskakel! Ofta får du rabatt på inköpet av badrumskakel om du köper genom en badrumshantverkare. Ta in gratis offerter från manuellt utvalda badrumsfirmor här.

Kakla själv?

Ett enkelt sätt att spara in pengar på sin badrumsrenovering är att helt enkelt kakla själv. Det är lättare än man tror, och de senaste åren har det utvecklats en hel del verktyg och finurliga uppfinningar som gör det ännu lättare! Med det sagt, så är det alltid viktigt att man vet vad man gör – speciellt när det kommer till badrum. Anlita därför en hantverkare om du känner dig osäker, det är många gånger inte särskilt dyrt nu när du får använda ROT-avdraget för halva arbetskostnaden.