Vad kostar det?

Då själva materialen i sig ofta är relativt dyra när det kommer till badrum och badrumsinredning, är det inte konstigt att just denna form av renovering eller ombyggnad är en av de mer kostsamma man kan göra. Av samma anledning är det extra viktigt att planera arbetet så att man dels kommer undan så prisvärt (inte bara billigt!) som möjligt, och dels att man kan genomföra arbetet med ett minimum av förseningar: såtillvida man inte har en till toalett i huset så är det sällan populärt att allt vatten i badrummet stängs av i mer än någon dag eller två.

Materialkostnader

Om du vill göra det enkelt för dig när du ska renovera badrummet, så ringer du helt enkelt första bästa firma med våtrumskompetens och ber dem ordna allt åt dig. Vill du göra det lite svårare, men definitivt billigare, för dig så kan du spara mycket på att köpa in nödvändigt material på egen hand. Tänk bara på att du måste köpa fackmässiga saker, annars är risken stor att hantverkarna inte vill jobba med dem!

Material är ofta den mindre kostnadsposten i en renovering. I ett badrum om ungefär tio kvadratmeter brukar man kalkylera med mellan 25’000 – 50’000 för material, beroende på vilken standard du vill ha och vilken inredning du behöver (och får plats med).

Arbetskostnader

Arbetskostnaderna är ofta relativt höga vid badrumsjobb, mycket på grund av att man behöver en bred kompetens som sällan finns i en enda hantverkare: snickare att regla upp väggar, elektriker att dra el, rörmokare för ledningarna och plattsättare för golv och väggkakel – det blir snabbt ganska många timmars arbete.

För arbete i nämnda 10 kvadratmetersutrymme bör du budgetera för 65’000 och uppåt, närmare 100’000 beroende på var i landet du bor. Halva den kostnaden är dock avdragsgill vilket gör att du kommer betydligt billigare undan nu än för tio år sedan.